Η σελίδα υπάρχει πια για ιστορικούς λόγους. Πολλές από τις διαδρομές μπορεί να έχουν κλείσει. Αλλες έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί. Όσες γνωρίζω οτι βρίσκονται σε καλή κατάσταση έχουν μεταφερθεί στο HellasPath και ανεβάστηκαν στο OpenStreeMap. Άλλα έχουν προστεθεί σε εμπορικούς έντυπους χάρτες. Αρα τα περιέχομενα της σελίδας πρέπει να λαμβάνονται με επιφύλαξη.

Δείτε επίσης την προσπάθεια για χαραξη/καταγραφή μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων O4 και Ε6

Η σελίδα αυτή περιέχει καταγραφές πεζοπορικών διαδρομών που έγιναν το διάστημα 2005-2010.

Ξεκίνησε με την εύρεση και καταγραφή μονοπατιών στα βουνά των συνόρων. Στόχος μου ήταν τα ξεχασμένα μονοπάτια που ήταν καταγεγραμμένα σε παλιούς χάρτες. Προς μεγάλη μου έκπληξη πολλά από αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια βέβαια προστέθηκαν και άλλα μονοπάτια περισσότερο γνωστά. Αν και η προσπάθεια αποσκοπούσε στην προσωπική ικανοποίηση της ανακάλυψης, τρέφω μια μικρή ελπίδα ότι ίσως κάποια από αυτά τα μονοπάτια καθαρισθούν και σηματοδοτηθούν από συλλόγους και εθελοντικές ομάδες.

Για αυτούς που θα θελήσουν να ακολουθήσουν κάποια από τα μονοπάτια που περιγράφω θέλω να κάνω μια προειδοποίηση. Αν και προσπάθησα να καταγράψω με ακρίβεια την διαδρομή δεν αποκλείεται να χάσετε το μονοπάτι. Τα περισσότερα από τα μονοπάτια δεν έχουν σήμανση, άλλα τείνουν να κλείσουν, και άλλα περνούν από ξέφωτα όπου είναι δυσδιάκριτα. Για αυτό ο ασφαλέστερος τρόπος είναι η χρήση GPS. Αν δεν διαθέτεται GPS τότε χρειάζεται τουλάχιστον μια καλή πυξίδα.

Οι διαδρομές είναι ταξινομημένες με βάση το βουνό, άλλες είναι αναβάσεις σε κορυφές και άλλες είναι διασχίσεις. Για κάθε ολοκληρωμένη διαδρομή υπάρχει χάρτης (σκαρίφημα) και περιγραφή της διαδρομής σε μορφή PDF. Θα χρειαστείτε Adobe Acrobat 5.0 ή μεταγενέστερο. Στην περιγραφή κάθε διαδρομής σημειώνεται ο χρόνος και το μήκος της διαδρομής, καθώς και η βλάστηση, πόσιμο νερό που θα συναντήσετε. Οι χρόνοι που σημειώνονται είναι υποκειμενικοί, δεν περιλαμβάνουν τις στάσεις και είναι αυτοί που μπορεί να επιτύχει ένας πεζοπόρος με καλή φυσική κατάσταση (περίπου 400μ την ώρα ανάβαση και 5χλμ την ώρα σε ευθεία).

Οι διαδρομές που δεν έχουν περιγραφή είναι αυτές που δεν μπόρεσα να βρω το μονοπάτι ή βρήκα μόνο τμήμα του ή το μονοπάτι έχει κλείσει. Για κάθε διαδρομή υπάρχει αρχείο με waypoints και ένα ή περισσότερα tracks (π.χ. για διαδρομές όπου υπάρχουν εναλλακτικά μονοπάτια) σε μορφή GPX που μπορείτε να φορτώσετε σε GPS χρησιμοποιώντας OziExplorer, EasyGPS ή άλλο πρόγραμμα. Τα waypoints είναι αριθμοί στους οποίους γίνεται αναφορά στο κείμενο και είναι σημειωμένα στον χάρτη. Στις μη ολοκληρωμένες διαδρομές υπάρχουν τα αυθεντικά tracks που κατέγραψε το GPS μου. Στις ολοκληρωμένες διαδρομές έχω επεξεργασθεί τα tracks ώστε να γεμίσω τα κενά σημεία άλλα και να μειώσω τον συνολικό αριθμό των σημείων.

Στον χάρτη σχεδιάζεται το βασικό ανάγλυφο (ράχες, ρεματιές), δρόμοι και μονοπάτια: Χοντρή συνεχής γραμμή σημαίνει άσφαλτος, λιγότερο χοντρή συνεχής γραμμή είναι φαρδύς χωματόδρομος, λεπτή συνεχής γραμμή είναι μικρότερος χωματόδρομος και πυκνά διακεκομμένη γραμμή είναι τρακτερόδρομος. Τα μονοπάτια σημειώνονται με διακεκομμένη γραμμή, ενώ δυσδιάκριτα μονοπάτια και πορεία χωρίς μονοπάτι σημειώνεται με διάστικτη γραμμή. Γραμμές με κόκκινο χρώμα σημαίνουν πιθανή πορεία μονοπατιού ή δρόμου. Οι ράχες σημειώνονται με φαρδιά γκρι γραμμή και τα ρέματα με γαλάζια συνεχή ή διακεκομμένη γραμμή ανάλογα με το αν έχουν τρεχούμενο νερό όλο τον χρόνο ή όχι. Οι χάρτες είναι προσανατολισμένοι σε Βορά – Νότο εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά. ‘Όταν όμως τυπωθούν ο προσανατολισμός μπορεί να αλλάξει (portrait ή landscape).

Αν κάποιος περπατώντας μια διαδρομή ανακαλύψει κάποιο λάθος ή παράλειψη ή εναλλακτική διαδρομή παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου για να κάνω τις αλλαγές.

Καλό περπάτημα

Σωτήρης Μαλασιώτης